Vad är bonus malus-systemet?
Uppdaterad 2022-11-08
Klimatbonusen upphör den 8 november 2022
Regeringen avskaffar klimatbonusen. Det innebär att den som köper eller beställer en klimatbonusbil efter den 8 november 2022 inte kommer erhålla klimatbonus. Malus, dvs den förhöjda fordonsskatten för bilar med höga utsläpp av koldioxid, lämnas oförändrad. Läs mer i pressmeddelandet från Miljödepartementet här.
Svar från juristen: Bonus-malus-systemet innebär i stora drag att nya personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar kan om de har låga koldioxidutsläpp få en bonus (bonus-delen) och om de har höga koldioxidutsläpp får de en högre fordonsskatt de första tre åren (malus-delen).
Från den 12 juli 2022 gäller att:
- bonusbeloppen för laddhybrider justeras och sänks
- gränsvärdet för koldioxidutsläpp justeras och sänks från 60 gram CO2/km till 50 gram CO2/km
- det införs ett pristak som innebär att klimatbonusbilar som har ett nypris som överstiger 700 000 kronor inte kan kvalificera sig för bonus längre
- gasbilar kan få bonus med grund i EU:s allmänna förordning om stöd av mindre betydelse
- en begränsning av bonusbeloppen till företag på 35 procent av prisskillnaden mellan närmast jämförbara konventionella bil tas bort
Ändringarna som ska träda i kraft 1 januari 2023 innebär att:
- bonusbeloppen för laddhybrider justeras och sänks
- bonusbeloppet för bilar som släpper ut 0 gram koldioxid per kilometer justeras och sänks
- gränsvärdet för koldioxidutsläpp justeras och sänks från 50 gram CO2/km till 30 gram CO2/km
Fordonsskatten påverkar bilförmånsvärdet om du använder tjänstebilen även för privat körning. Det finns därför skäl att vara extra noga vid köp av ny bil!