För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Remissyttrande: Betänkandet Förenkla och förbättra! (SOU 2023:36)

Publicerad 18 okt 2024
Betänkandet föreslår förändringar av skattereglerna för delägare av fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna

Läs remissyttrandet som pdf.

Betänkandet föreslår förändringar av skattereglerna för delägare av fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna. Förslagen har utarbetat av en utredningskommitté där Företagarna varit representerade av en expert.

Företagarnas huvudsakliga synpunkter redovisas i ett särskilt yttrande gemensamt med Svenskt Näringsliv, LRF och FAR.

Företagarna inser att utredningen har haft att balansera direktiv som är sinsemellan svårförenliga i delar: att föreslå förenklingar av regelverket som inte innebär försämringar för de berörda, att föreslå förbättringar som inte innebär väsentliga ökade krångligheter, och samtidigt inte ”öppna upp för sådan inkomstomvandling som reglerna är avsedda att förhindra” (dir. 2023:10). Den sistnämnda formuleringen är särskilt svår att tolka, då det inte finns någon tydligt formulerad gräns vid vilken inkomstomvandling övergår från att vara sådan som är godtagbar ur lagstiftarens och regeringens perspektiv, till att vara sådan som reglerna är avsedda att förhindra.

Utgångspunkten för Företagarnas remissyttranden är därför det ovan nämnda särskilda yttrande till utredningen som lämnats av företrädarna för oss, FAR, Svenskt Näringsliv och LRF. I detta anges att vi anser att de förslag som kommittén lämnar i betänkandet, betraktade som en helhet, utgör förenklings- och förbättringsåtgärder av regelverket som är mycket välkomna.

Företagarnas inställning

Ny modell för beräkning av gränsbeloppet

Företagarna välkomnar att modellen förenklas men är tveksamma till förslaget om att minska löneunderlaget med åtta inkomstbasbelopp. Företagarna välkomnar grundbeloppet om fyra inkomstbasbelopp. När det gäller förslaget om att slopa uppräkningsräntan för sparade gränsbelopp, ser Företagarna det som en tämligen modest förenkling. För vissa fåmansföretagare innebär förslaget en påtaglig försämring.

Ny dotterföretagsdefinition

Företagarna har inga invändningar mot förslaget att ändra definitionen av dotterföretag enligt utredningens förslag. Dock finns det invändningar som kan göras mot förslaget om att begränsa möjligheten att tillgodoräkna ersättningar till anställda i dotterföretag vid beräkningen av löneunderlaget.

Gemensamt takbelopp

Företagarna välkomnar förslaget och har inga ändringsförslag.

Avskaffande av index- och kapitalunderlagsregeln

Kommitténs förslag i denna del innebär en förenkling av regelverket.

Förändring av närståendebegreppet

Företagarna tillstyrker förslaget.

Förkortad karens- och trädaperiod

Företagarna välkomnar och tillstyrker förkortandet av tiden en andel ska anses vara kvalificerad när delägaren eller en närstående under beskattningstiden är verksam i betydande omfattning i företaget eller ett företag som bedriver samma eller likartad verksamhet till de fyra föregående beskattningsåren.

Kodifiering av utomståenderegeln

Företagarna välkomnar förtydligandet, som innebär ökad rättssäkerhet och förutsebarhet.

Förändring av kriteriet samma eller likartad verksamhet

Företagarna anser att regeringen i det fortsatt arbetet bör överväga hur förutsättningarna för ägarledda företag att växa, anställa och attrahera kapital kan förbättras.

Utökad skyldighet att lämna kontrolluppgift

Företagarna avstyrker förslaget.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.