Remissyttrande: En utvärdering av förändringar i sjukförsäkringens regelverk under 2021 och 2022 (SOU 2024:26)
Läs hela remissyttrandet som pdf.
Efter att flera förändringar genomförts i sjukförsäkringen under 2021 och 2022 tillsattes utredningen för att analysera hur de nya bestämmelserna i regelverket har påverkat sjukskrivna personers återgång i arbete, arbetsmarknadsutbudet genom inflödet och varaktigheten i sjukpenningen och sjuk- och aktivitetsersättningen.
Utredaren har undersökt om den ekonomiska tryggheten för individer har ökat, hur regeländringarna i sjukförsäkringen har påverkat möjligheterna till medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering, och hur dessa förändringar har påverkat sjukskrivnas återgång i arbete. Utredningen har dessutom granskat om de försäkrade har fått ökad förståelse för det gällande regelverket, samt bedömt ändamålsenligheten, effektiviteten och kostnaderna för de tillfälliga åtgärder som införts på grund av corona (covid-19). Slutligen har försäkringskostnaderna för de genomförda lagändringarna beräknats.
Utredningen lämnar flera förslag på förändringar.
Företagarna tillstyrker förslaget om att bedömningen vid dag 180 ska göras mot normalt förekommande arbete utan undantag för övervägande skäl, under angivna förutsättningar (se pdf-versionen).
Företagarna tillstyrker även förslaget att särskilda skäl endast ska kunna tillämpas från dag 180 till och med dag 365 och om prognosen i det medicinska underlaget är tydligt, under angivna förutsättningar (se pdf-versionen).
Företagarna menar att äldre inte bör undantas från bedömningen mot normalt förekommande arbete vid bedömning av rätt till sjukpenning, men anser att det kan vara orimligt med en omställningstid som tar upp majoriteten av kvarvarande yrkesliv för individen.
Företagarna avstyrker förslaget om borttagande av att möjlighet till ojämn förläggning av arbetstiden ska finnas om det är medicinskt motiverat och den försäkrades arbetsförmåga tas tillvara. Det är av största vikt att så mycket som möjligt av arbetsförmågan tas tillvara och om en ojämn arbetstidsförläggning kan underlätta det bör det tillåtas.
I övrigt har Företagarna inget att invända mot förslagen i utredningen, men vill dock betona att det är av vikt att förändringar i sjukförsäkringssystemet inte görs med alltför korta tidsperspektiv.